Kedves Olvasóm!

 

Ezen az oldalon elindulhatsz a gyöngyfűzés rengetegébe.

 

Ha kezdő vagy, remélem hasznát veszed annak, amit írok.

 

Ha már jártasabb vagy a gyöngymunkákban, megnézheted a többi menüpontot, hátha felfedezel valami mást, ami érdekel.

 

KÉTSZER ANNYI GYÖNGY, DUPLA ÖRÖM!

 

Azoknak, akik manapság kezdenek hódolni a gyöngyfűzésnek, elképzelhetetlennek tűnik, hogy mikor én kezdtem beleszerelmesedni, még gyöngyfűző tűt sem lehetett kapni! Ez harminc évvel ezelőtt volt!

 

Vékony, F jelű bőrvarró tűt kerestem a cipőkellék boltokban, amit a bőrművesek kesztyűvarráshoz használtak. Néha még az sem volt, akkor félbehajtott damilszálat használtam tű helyett. Így készültek az első gyöngygallérjaim.

 

Gyöngyhöz is csak egy boltban, a Deák téri Röltexben lehetett hozzájutni. Azt a módszert alkalmaztam, hogy mindig abból spejzoltam be - vagyis vettem többet -, amit éppen akkor lehetett kapni. Hosszú sorokban vártak a vevők, és helyben mérték dekára a kincsnek számító, jó minőségű cseh gyöngyöt.

 

Ez a korszak szerencsére már elmúlt.

 

Ma inkább a bőség zavarával küzdenek a gyöngyfűzők, na meg azzal, hogy hol találnak ugyanabból a fajtából még egyszer, ha véletlenül kevesebbet vettek, mint kellett volna.

 

Vedd a dupláját a szükséges mennyiségnek!

 

Így nem kerülsz kiszolgáltatott helyzetbe, sőt, ha jól sikerül, kettőt fűzhetsz belőle, és nem fogod sajnálni, ha megtetszik a barátnőidnek!

 

HOGYAN KEZDD EL A GYÖNGYFŰZÉST?

 

Alakíts ki egy helyet, ahol kényelmesen dolgozhatsz!

 

Legyen balról jövő napfény (ha jobb kezes vagy), és jó asztali lámpa a munkahelyeden. Ha nincs mód arra, hogy állandó helyen dolgozz, egy lapos peremű tálcán rendezkedj be. Ezen elférnek munkaeszközeid, és szükség esetén felpakolhatod a ?betyárbútort? avatatlan szemek, vagy matató kezecskék elől!

 

Vegyél gyöngyfűző tűt, 10-es vagy 11-es méretűt, és 40-es vagy 60-as cérnát, 10-es méretű kásagyöngyöket több színben. Minden szín jó. Olyat vegyél, ami kedvenc ruháidhoz illik. Legyen egy új, éles ollód is, amivel csak cérnát vágsz.

 

Gyakorold befűzni a vékony tűbe a cérnát!

 

Éles ollóval vágj le egy kevés cérnát. Elrágcsálhatod laposra a szálat, ha nincs kéznél szappan vagy méhviasz. A cérna elejét ezeken végighúzogatva, könnyebben boldogulsz. Gyakorolj!

 

Ha nem sikerült, vágj le újra a cérnából egy kicsit, hogy kevésbé álljanak szét a szálai.

 

Szemüveges vagy?

 

Az olvasó szemüvegednél erősebbre lesz szükséged, mert közelebb nézel gyöngyfűzéskor, mint olvasáskor.

 


     

Az én munkaasztalom Ócsán, az Ágasházban.

 

Egy újszülöttnek minden gyöngy új!


Varázsolj valamit megunt, vagy elszakadt régi gyöngyeidből!

 

Tervezési tanácsok:

 

Fűzz rövidebb láncot egy régi hosszúból, tegyél hozzá fém köztes szemeket, ami átalakítja a stílusát. Tegyél félre belőle legalább két szemet. Készíts belőlük fülbevalót, adj hozzá érdekes, új elemeket, újabb gyöngyszemeket.

 

A fülbevalónál ugyanazokat a hozzávalókat használd, mint a nyakláncnál. Így tudod őket összehangolni.

 

Szerelőpálcára, vagy cérnára fűzheted. Damilra nem javaslom, mert előfordulhat, hogy nem áll szépen. Karikával tedd a fülbevaló alkatrészre, hogy igazi fülönfüggő legyen, legyen játéka.

 

Ha ezüstszínű a gyöngykapocs, a fülbevaló akasztója is olyan legyen. Így variálható ékszered van, amit nemcsak együttesen, hanem külön-külön is viselhetsz.

 

Ha nem tetszik, vagy meguntad, bontsd szét, és fűzz belőle újat!

 

                        

 


 

LESZAKADT GYÖNGYÖK JAVÍTÁSA

 

Mi lehet az oka, hogy elszakadt?

 

Ha kezedbe veszel egy elszakadt gyöngysort, először vizsgáld meg, hol történt a hiba.

 

Általában ahol a cérna és a fémkapocs találkozik, ott kopik el a szál, bármire is volt fűzve. A szalmagyöngyök, a csiszolt kristálygyöngyök vagy átfúrt kövek szintén koptatják a szálat. Ezek közé célszerű apró, nem feltűnő kásagyöngyöt fűzni.

 

Csomót is köthetünk minden egyes szem után. Így, ha a gyöngysor mégis elszakad, csak egy szem gurul el.

 

A javítás menete

 

Ez az egyszerűnek látszó feladat a valóságban több részre osztható. Célszerű alaposan végig gondolni a lépéseket! Az elszakadt gyöngyök fűzőszála többnyire gyenge, tehát ajánlatos teljesen átfűzni. A kapocs is hibás lehet, vagyis le kell fűzni az egészet.

 

1. Készíts fényképet vagy vázlatot az eredeti állapotról, az segít majd a rekonstruálásnál.

 

2. A hiányzó gyöngyöket szerezd be, vagy keress más gyöngyöt a helyettesítésükre.

 

4. Tisztítsd meg, mert sokszor poros, ragacsos, zsíros, parfümös a javítandó ékszer. Szappanos víz elegendő a tisztításhoz, ne használj alkoholt vagy vegyszereket.

 

Milyen kapcsot tegyek rá?

 

Nyakláncra

 

Karika kapocs: a legmegbízhatóbb

Delfin zár: kevésbé kényelmes, de megfelel

Tekerős kapocs: szintén jó és kényelmes

Lemezkapocs: ez nem nyílik ki, de könnyen elvágja a cérnát. Használj karikát, vagy csomófogót a rögzítéséhez.

 

Karkötőre

Karika kapocs, delfin zár, vagy órakapocs remek megoldás.

Mágneses zárak biztosító lánccal szintén praktikusak.

A tekerős kapocs az, amit semmiképp nem javaslok, mert viselés közben kinyílhat!

 

Egy példa és néhány jó tanács

 

 

Retro gyöngyöm javításra szorul


 

 

Nézzük meg közelebbről a tekla gyöngyöket!


A nagyobb szemek bevonata hólyagos, cserére szorulnak. Mivel méretük növekvő, több méretű, azonos színárnyalatú gyöngyre lesz szükségünk. Keresgélhetünk régiségboltokban vagy bolhapiacokon, kikutathatjuk a nagyi szekrényét, hátha akadunk ilyen érett, antik színű tekla gyöngyre.

 

Ha ez nem megy vagy nem tetszik, választhatjuk a teljes felújítást, és használhatunk hófehér, vagy krém színű új gyöngyszemeket.

 

Keressük az üveg alapú tekla gyöngyöt. A legszebbeket és legtartósabbakat a cseh gyöngyöt árusító boltokban találhatjuk meg.

 

A képet jobban megfigyelve láthatjuk, hogy a tekla szemek mellé két oldalról apró fém alkatrészeket fűztek, amelyek a bevonatot védik. A szomszédos fekete kristálygyöngy ugyanis jóval keményebb, mint a lakkos bevonatú tekla gyöngy, így használat közben koptatná azt.

 

A fekete kristálygyöngyökkel a megtisztításon túl semmi gondunk nincs, ezek örök életűek, szépek. Ha szerencsénk van, találhatunk olyan zárat, amelyikbe fekete kristály gyöngy, vagy tekla gyöngy van beépítve, ezekkel lenne ugyanis igazán retro stílusú a gyöngyünk.

 

Fontos tudnivaló!

 

Az örökké divatos igazgyöngyre, az édesvízi gyöngyre és a tekla gyöngyre is vonatkozik, hogy felületüket a parfümök alkohol tartalma rongálja, ne fogjuk meg őket parfümös kézzel, ne tartsuk közel a körömlakkhoz, lemosóhoz, vagy ragasztóhoz.

 

Tisztítsuk meg, ha levesszük, mert a bőrünktől is parfümös lesz. Ne használjunk körömkefét, csak langyos vizet és puha rongyot, vagy szivacsot.